Jest to serwis poświęcony alergiom pokarmowym. Alergie pokarmowe, czyli nadwrażliwość na dany rodzaj pokarmu, są bardzo ciężkie do ustalenia ponieważ często wywołuje je kilka czynników naraz. Zdarza się, że alergik przejawia reakcje alergiczną tylko czasem po spożyciu określonego warzywa lub owocu, wówczas źródła uczulenia należy upatrywać w konserwantach, sposobie uprawy, przechowywania itd.
Alergen obecny w jedzeniu może wywoływać reakcje zarówno skórne, jak i dotykające dróg oddechowych czy też układu pokarmowego.
W grupie pokarmów najczęściej wywołujących alergie znajdują się produkty bogate w białka, zarówno roślinne jak i zwierzęce, zawierające duże ilości histaminy lub stymulujące jej produkcję w organizmie.
Alergię pokarmową najczęściej leczy się poprzez zastosowanie odpowiedniej diety wykluczającej dany pokarm, jednak w niektórych, ciężkich przypadkach sięga się po leki, a także odczulanie. Jeśli szukasz porad jak żyć z alergią pokarmową – trafiłeś w dobre miejsce.